Novosti
Khirurgii
This journal is
indexed in Scopus









Year 2010 Vol. 18 No 4

EXPERIMENTAL SURGERY

O.S. BOGUSHEVICH, N.V. ZAVADA, I.I. PIKIRENYA, I.A. SHVED, V.V. SEDUN

LIPID EXCHANGE PECULIARITIES IN THE POSTOPERATIVE PERIOD IN THE EXPERIMENTAL ANIMALS AFTER GASTRECTOMY

Objectives. To study the lipid exchange peculiarities and changes in all the internal organs in the postoperative period in experimental animals after gastrectomy.
Methods. The experiment was carried out on 150 white rats after gastrectomy. In the postoperative period all animals were divided into 3 groups according to the nutritional support option: 1 – feeding was provided by the preparation «Enteral»; 2 – feeding was limited to only 0,9% sodium chloride solution; 3 – no feeding at all was given – control. Survival rate, general condition, body mass dynamics, biochemical, hematologic parameters and morphological changes of the internal organs were evaluated.
Results. On the background of changes in the lipid exchange parameters, histological changes in the liver of the operated animals were revealed since the liver is the chief organ of lipid metabolism (cholesterol, phospholipids, triglycerides, lipoproteins).
Conclusions. The experiment results testify to the necessity of early correction of latent degenerative changes in the liver tissue in the postoperative period after the operations on the stomach and duodenum; these changes development hasn’t clear biochemical markers. These changes in the liver can be minimized by introducing the preparation «Enteral» in the postoperative period.

Keywords: gastrectomy, enteral tube feeding, lipid exchange disturbance, morphological picture, liver fatty dystrophy
p. 23-30 of the original issue
References
  1. Обухова, О. А. Омега-3 жирные кислоты: теоретические предпосылки и терапевтические возможности применения / О. А Обухова // Вестн. интенсив. терапии. – 2008. – № 2. – С. 53-56.
  2. Цветков, Д. С. Омега-3 жирные кислоты. Новые возможности коррекции метаболических нарушений / Д. С. Цветков // Вестн. интенсив. терапии. – 2008. – № 2. – С.51-53.
  3. The Clinical Guide to Oncology Nutrition / L. Elliot [et al.] // Randomized study of two different fat emulsions in total parenteral nutrition of malnutrished surgical patients; effect of infectious morbidity and mortality / Ed. L. Elliot [et al.]. – 2nd ed. – 2003. – Vol. 18, N 3. – P. 159-166.
  4. Kiyama, T. Trauma and wound healing: role of the route of nutrition support / T. Kiyama, D. T. Efron, U. Tantry // J. Surg. Invest. – 2001. – Vol. 2. – P. 483-489.
  5. Дундаров, З. А. Основные проблемы проведения нутритивной поддержки у пациентов в критических состояниях / З. А. Дундаров, В. М. Майоров // Новости хирургии. – 2009. – Т. 17, № 2. – С. 119-129.
  6. Почепень, О. Н. Алгоритм контроля гликемии и субстратной энергетической поддержки у больных в критическом состоянии при термической травме / О. Н. Почепень, Г. В. Илюкевич, А. П. Васильцева // Журн. интенсив. терапии. – 2007. – № 3. – С. 66-69.
  7. Нутритивная недостаточность и методы её лечения у онкологических больных / А. В. Снеговой [и др.] // Практ. онкология. – 2009. – Т. 10, № 1 – С. 49-57.
  8. Cai, С. Overexpression of caveolin-1 increases plasma membrane fluidity and reduces P-glycoprotein function in Hs578T/Dox / C. Cai, H. Zhu, J. Chen // Biochem Biophys Res Commun. – 2004. – Vol. 320, N 3. – P. 868-874.
  9. Гидранович, А. В. Липидный обмен и рак молочной железы Влияние витаминотерапии // Новости хирургии. – 2007. – Т. 15, № 1. – C. 93-102.
  10. Пирс, Э. Гистохимия / Э. Пирс. – М.: Изд-во иностр. лит., 1962. – 962 с.
  11. Меркулов, Г. А. Курс патогистологической техники / Г. А. Меркулов. – 5-e изд. – Л.: Медицина, 1969. – 424 с.
  12. Камышников, В. С. Справочник по клинической лабораторной диагностике / В. С. Камышников. – Т. 2. – Мн.: Беларусь, 2000. – 463 с.
  13. Норберт, У. Т. Энциклопедия клинических лабораторных тестов / У. Т. Норберт. – М., 1997. – С. 942.
  14. Проблема нормы в токсикологии / И. М. Трахтенберг [и др.]. – Медицина, 1991. – 208 с.
  15. Шерлок, Ш. Заболевания печени и жёлчных путей / Ш. Шерлок, Дж. Дули. – М.: ГЭОТАР, 1999. – 924 с.
Contacts | ©Vitebsk State Medical University, 2007